Playback театър „Тук и сега“

Playback театърът е създаден 1975г от Джонатан Фокс и Джо Салас. Това е вид импровизационен театър, който има структура, ритъм и форма, но няма сценарий.

Playback  театър „Тук и сега”  е първата българска група член на International Playback Theatre Network. Основан е през януари 2013г. от Цвета Балийска- актриса, преподавател, психодраматист и фасилитатор. Тя е и първия представител на България на European Playback Theatre Gathering в Амстердам- ноември 2014г., а също така и единственият специалист в България обучен лично от основателя му Джонатан Фокс (USA). „Тук и сега” има над 130 представления на различни локации пред многобройна публика.

През 2018г. се навършват 43години от създаването на Playback театъра. Световната му история е богата и мащабна, но у нас засега все още е непознат на масовата публика.

Това е преживяване, което не може да бъде разказано, защото всяко представление е уникално и всеки зрител го преживява индивидуално. Със сигурност обаче има общи неща- споделянето на истории е вечният начин да учим за света, за себе си и за другите.

Корените на Playback театъра са в принципите и ценностите на психодрама метода- достойнство, среща, уважение, емпатия, креативност, спонтанност, толерантност, автентичност. Откритост и смелост за споделяне на чувствата и преживяванията си. Мотото на групата е- когато се престрашиш да излезеш от зоната си на комфорт- тогава магията се случва. За някои зрители да излязат и да разкажат историята си пред всички може да бъде много страховито преживяване. Излизането от зоната на комфорт е необходимо и съграждащо преживяване, което съпътства всяко  playback представление.

В цяла Европа и САЩ този вид театър е широко разпространен и той има своето определено място сред останалите представления, които пазарът предлага. Това е едно различно преживяване, което дава възможност не само да се развлечем, да се посмеем, но и да погледнем живота  от друг ъгъл, да видим себе си, чувствата, мислите си пресъздадени креативно и талантливо от актьорите на сцената. Спонтанно създадената музика за всяка сцена е радост за сетивата и допълва магическото усещане от представлението. в плейбек театъра, защото там главният герой не е на сцената, а в публиката. Истинските истории, автентичните преживявания, искрените споделяния превръщат плейбек представлението в място за открит диалог, среща и разбиране на другата гледна точка.

Датите и местата на следващите представления на „Тук и сега“ можете да видите като посетите този линк

За повечe информация относно нашата група, моля посетете:

https://www.facebook.com/PlaybackTheatreHereandNow/

инстаграм: playback_theatre_here_and_now

http://www.theatrehereandnow.com

за подробна информация относно история, същност и ползи:

TZVETA_BALIYSKA_DIPLOMNA_RABOTA_final_1

Вашият коментар

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s